Obsessief Compulsief gedrag (OCD)

Een Obsessief Compulsieve stoornis is een veelvoorkomende angststoornis die gekenmerkt is door het aanwezig zijn van bepaalde obsessies en compulsief die ervoor zorgen dat het uitoefenen van alledaagse activiteiten sterk verstoord wordt. Een obsessief compulsieve stoornis kan erg lastig zijn. Het kan samen gaan met depressieve klachten en kan een negatieve impact hebbe op relaties met andere mensen.

Wat is een obsessief compulsieve stoornis?

Een obsessief compulsieve stoornis is een langdurige aandoening, die gekenmerkt is door bepaalde gedachten die angst veroorzaken (obsessies) en door gedragingen die uit deze angst voorkomen (compulsies). Een obsessief compulsieve stoornis is één van de meest voorkomende psychische gezondheidsproblemen. De dwanggedachten (obsessies) zijn moeilijk om weg te krijgen, hoe hard je ook probeert. Vaak gaan deze dwanggedachten over besmetting door bacteriën of over dat iemand in de omgeving iets zal overkomen. Ook kunnen de gedachten bestaan uit bijvoorbeeld seksuele of gewelddadige beelden die plots komen opdagen. De persoon zal niet reageren op deze gedachten of beelden, maar deze proberen te verminderen door het uitoefenen van een bepaald gedrag of ritueel (compulsies): zoals overmatig kuisen, alles herhaaldelijk ontsmetten, de handen wassen, stappen tellen, 20x nakijken of je de koffiezet wel hebt afgezet, het vuur hebt afgezet, de deur wel op slot is, …

Doordat iemand met een obsessief compulsieve stoornis constant bezig is met het verminderen van deze dwanggedachten en dwangbeelden, slorpt dit een groot gedeelde van het leven van deze persoon op. Er wordt enorm veel tijd geïnvesteerd in het weghouden van deze dwanggedachten waardoor het huishouden, de studie, het werk, het sociaal leven en relaties met andere personen onder druk komen te staan.

Als je jezelf herkent in deze omschrijving, aarzel dan niet om contact op te nemen voor een afspraak. Je bent meer dan welkom.

Wat houdt psychologische begeleiding voor een obsessief compulsieve stoornis in?
Advies van een psycholoog, en psychotherapie blijken zeer succesvol te zijn in het behandelen van een obsessief compulsieve stoornis. Via therapie trachten we de dwanggedachten en bijhorende rituelen onder controle te houden. We gaan na in welke situaties deze gedachten het meest opkomen en maken de angst, gekoppeld aan deze gedachten, bespreekbaar. Samen met de psycholoog bekijk je wat de onderliggende redenen en oorzaken kunnen zijn voor deze dwanggedachten.

Onderstaande problemen kunnen worden behandeld door psychotherapie:

• Controleren
• Angst voor bacteriën, stof, verontreiniging
• Overmatig kuisen, handen wassen, ontsmetten
• Dwanghandelingen
• Opdringerige gedachten of beelden die opkomen vaak verbandhoudend met seksualiteit, religie, geweld, …
• Hamsteren, hoarding, verzamelwoede
• Rituelen
• Obsessie met symmetrie
• …

obsessief compulsieve stoornis

Op zoek naar een

Psycholoog in Antwerpen (Deurne)

Bij IPO Antwerpen kan je terecht bij een psycholoog gespecialiseerd in het behandeling van obsessief compulsief gedrag (OCD).

Praktijk IPO: Locaties

IPO Deurne

Herentalsebaan 421A
2100 Antwerpen (Deurne)

IPO Willebroek

Nieuwstraat 22
2830 Willebroek 

IPO Kapellen

Antwerpsesteenweg 95
2950 Kapellen

IPO Antwerpen Centrum

Tabakvest 87
2000 Antwerpen