DGT

Dialectische Gedragstherapie bij praktijk IPO in regio Deurne, Antwerpen
We combineren hierbij de DGT training in groep gecombineerd met individuele therapie (ambulant)

Groepstherapie binnen het dialectisch gedragstherapeutisch kader biedt een effectieve aanpak voor het bevorderen van emotionele regulatie, het ontwikkelen van vaardigheden en het bevorderen van persoonlijke groei.

Dialectische gedragstherapie (DGT) is een behandelingsbenadering die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de behandeling van borderline persoonlijkheidsstoornis, maar inmiddels ook effectief is gebleken bij andere psychische problemen. Hieronder volgen enkele redenen waarom groepstherapie vanuit dit kader zinvol kan zijn:


1. Vaardigheidstraining: Groepstherapie binnen het dialectisch gedragstherapeutisch kader biedt een gestructureerde omgeving om vaardigheden te leren en te oefenen. Deze vaardigheden omvatten onder andere emotieregulatie, stressmanagement, interpersoonlijke effectiviteit en mindfulness. Door deze vaardigheden te verwerven en toe te passen, kunnen groepsleden beter omgaan met uitdagende situaties en negatieve emoties.

2. Peer-support: De groepsdynamiek in DGT-groepstherapie biedt een unieke vorm van peer-support. Groepsleden delen vergelijkbare ervaringen en begrijpen de uitdagingen waarmee anderen worden geconfronteerd. Dit creëert een sfeer van wederzijdse steun, waarin groepsleden elkaar kunnen aanmoedigen, begrip kunnen tonen en tips kunnen delen over hoe ze de aangeleerde vaardigheden kunnen toepassen in het dagelijks leven.

3. Ervaringsgericht leren: Groepstherapie stelt individuen in staat om te leren van de ervaringen van anderen. Door te luisteren naar de verhalen en inzichten van medegroepsleden, kunnen ze nieuwe perspectieven en inzichten opdoen die hun eigen begrip en groei bevorderen. Deze ervaringsgerichte benadering biedt waardevolle leermogelijkheden die moeilijk te repliceren zijn in individuele therapie.

4. Exposure en generalisatie: Groepstherapie biedt een gelegenheid om blootgesteld te worden aan verschillende perspectieven, meningen en reacties. Dit bevordert het vermogen om te leren omgaan met diversiteit en helpt bij het ontwikkelen van flexibiliteit in denken en gedrag. Door in een groep te zijn, kunnen individuen oefenen met het toepassen van hun vaardigheden in verschillende sociale situaties, waardoor generalisatie naar het dagelijks leven gemakkelijker wordt.

5. Therapeutische alliantie: De therapeutische alliantie tussen de therapeut en de groepsleden is een belangrijk onderdeel van DGT-groepstherapie. De therapeut fungeert als facilitator en begeleidt de groepsleden in het proces van het leren en toepassen van vaardigheden. Deze samenwerking en verbondenheid creëren een veilige omgeving waarin groepsleden zich comfortabel voelen om hun emoties, gedachten en ervaringen te delen.


Het is belangrijk op te merken dat DGT-groepstherapie niet voor iedereen geschikt is. Het is van essentieel belang dat individuen die deelnemen aan deze vorm van therapie gemotiveerd zijn om aan zichzelf te werken en openstaan voor feedback en confrontatie. Daarnaast is er  individuele therapie nodig als aanvulling op groepstherapie.

Aan het groepstraject DGT zijn specifieke voorwaarden verbonden en kunnen enkel gecombineerd worden met individuele therapie om zo een maximaal resultaat van de vaardigheidstraining te kunnen garanderen.

Voorwaarden

Groepstraject en individueel traject DGT: Dialectische Gedragstherapie (12 sessies)

• 4-6 deelnemers per groep
• voor volwassenen
• je volgt 1x per week individuele therapie  en je volgt 1x per week de groepssessies op donderdagnamiddag
• je engageert je voor het hele traject van 12 weken
• we doen op voorhand een gratis kennismakingsgesprek via telefoon of videochat om te bepalen of het DGT traject geschikt is voor jouw hulpvraag 


Tarieven

De groepssessies worden gesubsidieerd door het RIZIV. Het tarief voor het volledige traject bedraagt 30 euro.
De individuele sessies bedragen 70 euro per sessie en zijn wekelijks te volgen tijdens het traject.
Indien je verhoogde tegemoetkoming hebt, geldt een aangepaste regeling.
.

Data en tijdstip

Deze groep is volzet!

De sessies zullen doorgaan op elke donderdag van 01/02/2023 tot en met 02/05/2023
om 13u00 (groep 1) en om 14u45(groep 2)

Deze groepen zijn volzet! Je kan je inschrijven voor de nieuwe reeks in september 2024

1. 1/2
2. 15/2
3. 22/2
4. 29/2
5. 7/3
6. 14/3
7. 21/3
8. 28/3
9. 11/4
10. 18/4
11. 25/4
12. 2/5

Locatie

Praktijk IPO Deurne (Herentalsebaan 421A, 2100 Deurne (Antwerpen))


Inschrijven

Schrijf je in via deze link.

Dit kan enkel nog voor de groep van september. voor allen die zich aangemeld hebben voor de eerstvolgende DGT groep in september: u wordt in de maand juni gecontacteerd voor een intakegesprek om te kijken of dit traject geschikt voor is.


Flyer

Klik hier voor de flyer.

groepstherapie antwerpen

Praktijk IPO: Locaties

IPO Deurne

Herentalsebaan 421A
2100 Antwerpen (Deurne)

IPO Willebroek

Nieuwstraat 22
2830 Willebroek 

IPO Antwerpen Centrum

Tabakvest 87
2000 Antwerpen