Loopbaanbegeleiding

Waarom is loopbaanbegeleiding zinvol

In de huidige snel veranderde arbeidsmarkt is het een uitdaging om de juiste plaats te vinden. Velen onder ons zijn zoekend over of een bepaalde loopbaan wel bij hun past en hoe ze de volgende stap kunnen nemen. Aangezien werk een groot deel van ons leven inneemt, is het belangrijk dat je je goed voelt op je werk, dat je hier voldoening uit haalt, dat de werkcontext en werkomgeving bij je past en dat je voldoende uitgedaagd maar niet overvraagd wordt. Daarom kan loopbaanbegeleiding ook zinvol zijn voor jou.

Wat houdt loopbaanbegeleiding in

Loopbaanbegeleiding of loopbaancoaching houdt in dat we je loopbaangerelateerde keuzes onder de loep gaan nemen. Hoe voel je je momenteel op je werk? Ben je blij met waar je nu staat? Waar wil je over 5 of 10 jaar naar toe? Wat loopt goed? Wat kan beter? Kortom, de loopbaancoach gaat samen met jou verkennen wat jouw loopbaanvraag kan zijn.

Loopbaanbegeleiding is een individuele begeleidingsvorm waarbij jouw huidige werksituatie bekeken wordt. Aan de hand van vragenlijsten en jouw ideeën, komen we tot een nieuw concreet perspectief. Dit perspectief sluit aan binnen jouw wensen, verwachtingen en mogelijkheden.

Wat doet een loopbaanbegeleider

Een loopbaanbegeleider helpt jou om jouw loopbaanvraag aan te pakken aan de hand van een Persoonlijk Ontwikkelings Model (POP). Hieruit ontstaat een Persoonlijk Actie Plan (PAP). Het is niet de bedoeling dat de loopbaancoach bepaalt wat jouw wens en jouw traject is. De loopbaanbegeleider faciliteert het proces en helpt jou met het ontdekken van jouw loopbaanwensen. Samen stellen jullie haalbare concrete doelen voorop. Tijdens dit proces ontwikkel je nieuwe inzichten, het helpt jou om de juiste keuzes te maken.

Het verschil tussen loopbaanbegeleiding en psychotherapie

Loopbaanbegeleiding is geen psychotherapie. Bij loopbaanbegeleiding kijken we vooral naar de toekomst en naar oplossingen. We werken vanuit de oplossingsgerichte methodiek. Zo kan er op korte termijn heel wat bereikt worden.
Psychotherapie is vaker een langdurig traject waarbij er de focus ook gelegd wordt op hoe het verleden het heden beïnvloedt. Bij een acute depressie of langdurige burn-out, is psychotherapie eerder aangewezen dan loopbaanbegeleiding.

Welk traject volg ik binnen loopbaanbegeleiding

Voor loopbaanbegeleiding bestaat er geen standaard traject. Afhankelijk van jouw loopbaanvraag, kan men de focus leggen op de verschillende aspecten binnen loopbaanbegeleiding. Sommige cliënten hebben een zeer duidelijke loopbaanvraag, bij andere kan dit onduidelijker zijn.

In eerste instantie gaan we bekijken wie jij bent, wat je wil en wat je kunt. Wat zijn jouw waarden en normen, jouw competenties en talenten en wat zijn jouw wensen en verwachtingen? Als we een antwoord kunnen formuleren op deze vraagstukken, kunnen we verder uitzoeken wat mogelijke hindernissen zijn. Wat houdt jou op dit moment tegen om jouw droomcarrière waar te maken? Daarnaast gaan we kijken naar wat de huidige arbeidsmarkt te bieden heeft: wat zijn mogelijkheden en wat is haalbaar. We gaan de opties onderzoeken. We bekijken welke voorbereidingen nodig zijn om de volgende stap te zetten.

Bij wie van IPO kan je hiervoor terecht?

• Carine Gonzalez
• Nathalie Verschueren
• Lizette Yntema
• Saliha Haddouti

Klik op Team voor een afspraak te maken met één van deze personen.

loopbaanbegeleiding antwerpen deurne
T

Loopbaan
Begeleiding

Volg loopbaanbegeleiding in Antwerpen (Deurne) bij IPO CareerPoint en betaal slechts €40 voor 4 uur loopbaanbegeleiding. Lees hieronder meer over hoe het in zijn werking gaat.

IPO Loopbaanbegeleiding

Praktijk IPO: Locaties

IPO Deurne

Herentalsebaan 421A
2100 Antwerpen (Deurne)

IPO Willebroek

Nieuwstraat 22
2830 Willebroek 

IPO Antwerpen Centrum

Tabakvest 87
2000 Antwerpen