Woedebeheersing

Ben je ooit al zo boos geweest dat je wou brullen of iets kapot wou gooien? Ergert je partner, je ouder of je kind je zo hard dat je ertegen gaat roepen? Kunnen mensen je soms zo ergeren dat je moeite hebt om rustig te blijven?

Ieder van ons heeft zich al eens kwaad of woedend gevoeld. Woede is een natuurlijk gevoel, en kan ons helpen om efficiënt te reageren in bedreigende situaties of situaties waar we helemaal niet zo blij mee zijn. Een constant en oncontroleerbaar gevoel van woede kan destructief werken en kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Woede en adrenaline triggeren fysiologische reacties zoals een verhoogde hartslag, een hoge lichaamstemperatuur en hartkloppingen. Wanneer je je constant boos voelt, kan dit op lange termijn leiden tot ernstige fysiologische en psychische gezondheidsproblemen zoals depressieve gevoelens, angst, een te hoge bloeddruk een een slecht functionerend immuunsysteem.

Herhaaldelijke woede-uitbarstingen hebben ook een negatieve invloed op onze relaties, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Vaak komen woede-uitbarstingen net voor, binnen de relaties die ons het dierbaarste zijn, en kwetsen we juist de mensen die we het liefst zien.

Anger-management therapie of therapie voor woedebeheersing kan jou helpen om jouw woede te leren beheersen. Wacht er niet te lang mee, en voorkom dat het escaleert.

Hoe kan een psycholoog jou verder helpen?

Het is belangrijk om te bekijken in welke situaties precies, de woede uitbarstingen of boze gevoelens voorkomen. Wat maakt precies dat je je zo kwaad voelt? De aanleidingen of oorzaken vinden van je woedeprobleem, is niet altijd evident, en een psycholoog kan jou zeker helpen om hier verduidelijking in te scheppen.

Tijdens de behandeling zal je minder agressief en destructief en meer constructief leren reageren. Je zal meer zicht krijgen op de oorzaken en aanleidingen voor je woede uitbarstingen in een bepaalde context.

Vaak komt woede niet alleen voor, maar gaat het samen met gevoelens van angst en schaamte. In therapie leer je de verbanden begrijpen tussen bepaalde gedachten – gevoelens en gedrag.

Hulpvragen of problemen waar therapie voor woedebeheersing een oplossing voor kan bieden

• Irriteerbaarheid
• Woede uitbarstingen
• Een kort lontje hebben
• Geweld en razernij
• Zelfbeschadigend gedrag (zie automutilatie)
• Verbale woede aanvallen, scheldpartijen
• Opgekropte woede, internaliserende woede

woede psycholoog deurne antwerpen

Op zoek naar een

Psycholoog in Antwerpen (Deurne)

Bij IPO Antwerpen kan je terecht bij een psycholoog gespecialiseerd in woedebeheersing.

Praktijk IPO: Locaties

IPO Deurne

Herentalsebaan 421A
2100 Antwerpen (Deurne)

IPO Willebroek

Nieuwstraat 22
2830 Willebroek 

IPO Kapellen

Antwerpsesteenweg 95
2950 Kapellen

IPO Antwerpen Centrum

Tabakvest 87
2000 Antwerpen