Hartcoherentie

Ben je op zoek naar een psycholoog gespecialiseerd in hartcoherentie nabij Deurne Antwerpen, bij praktijk IPO kan je hiervoor terecht.

Wat houdt hartcoherentie in?

Het hart is onderhevig aan twee tegengestelde invloeden: die van het sympathische zenuwstelsel (SNS) en het parasympatische zenuwstelsel (SNP). De eerste wordt geactiveerd in geval van gevaar en werkt versnellend, waarbij de hartslag stijgt. De tweede wordt geactiveerd als de dreiging voorbij is en werkt vertragend of relaxerend, waarbij de hartslag daalt. Er bestaat een tweerichtingscommunicatiesysteem tussen de hersenen en de zenuwen rond het hart. Dit heeft dan een invloed op de hormonen en het immuunsysteem.

Hartcoherentie heeft als doel de activiteit van het sympathische en parasympatische systeem te synchroniseren aan de hand van een gecontroleerde ademhaling. Het verwijst naar een toestand van fysiologische en psychologische harmonie tussen het psyche en het lichaam, waarbij de hartslagvariabiliteit (de verandering in hartslag van moment tot moment) ritmisch en gesynchroniseerd is.

Een hoge hartcoherentie betekent dus naar een evenwichtig hartritme. Dit wordt geassocieerd met minder stress, mentale helderheid en een verbeterd welzijn. Hiertegenover betekent een lage hartcoherentie dat het hartritme onregelmatig is. Dit wordt geassocieerd met stress, angst en een verminderd welzijn.

Waarvoor word hartcoherentie gebruikt?

De voordelen van hartcoherentie zijn onder andere:

• Emotionele regulatie: met meer coherentie kunnen mensen hun emoties beter beheersen en kalm reageren op uitdagende situaties.
• Stress en spanning: door de coherentie te verbeteren, kunnen mensen stress effectiever leren beheersen en een gevoel van rust ervaren.
• Focus en prestatie: bij het toepassen van coherentie kunnen de gedachtes als helderder worden ervaren, waardoor de focus en concentratie kan verbeteren.
• Opbouwen van veerkracht: door handvaten te krijgen om beter om te gaan met stress, stijgt de veerkracht van een individu
• Beheersing van angst: via coherentie controle krijgen op stress zorgt er ook voor dat angst beter beheerst kan worden
• …

Hierbij kan hartcoherentie worden gebruikt in het behandelen van angst- en angststoornissen, paniek- en paniekstoornissen, depressie, burn-out en meer.

Hoe ziet het proces eruit?

Bij de training hartcoherentie in IPO wordt er vooreerst psycho-educatie gegeven over het belang van de biologische signalen van het hart en hoe hartcoherentie hiermee kan helpen. Dan wordt er aan de hand van biofeedbackapparatuur een baseline gemeten, wat verder via een app kan worden getrackt. Dan wordt er gebruik gemaakt van wetenschappelijk onderbouwde ademhalingstechnieken om een ademhalingsritme te bekomen dat het zenuwstelsel in evenwicht brengt, wat uiteindelijk kan leiden tot een hogere hartcoherentie en ontspanning.

Je kan hiervoor een afspraak maken met Vicky Jansen of Lizette Yntema via team.

Hartcoherentie
 • Schematherapie (05/12/2023): Wat is schematherapie en waarvoor kan het worden ingezet?
  Lees meer
 • Hartcoherentie (25/10/2023): Vanaf heden kan je ook terecht voor hartcoherentie training in praktijk IPO
  Lees meer
 • Post-Covid-19 (26/03/2023): Op verwijzing van de huisarts kan men een volledige terugbetaling krijgen voor een neuropsychologisch onderzoek bij last van cognitieve klachten. Ook heeft men recht op 10 psychologische sessies.
  Lees meer
 • Veren uit de hemel - Lydia De Win (10/10/2022): Met haar nieuw boek ‘Veren uit de hemel’ wilt ze licht schijnen op het verdriet dat gepaard gaat met hetverlies van een dierbaar huisdier.
  Lees meer
 • ACT: Acceptance en Commitment Therapy (29/08/2022) Wat is ACT en is het een effectieve therapievorm.
  Lees meer
 • Trajecten rond rouw en verlies (18/05/2022) meer informatie in dit artikel over rouw en verliescounseling.
  Lees meer
 • Seksuologie (27/01/2022) Wat is seksuologie en waarvoor kan je bij een seksuoloog terecht?
  Lees meer
 • Alexander Techniek (18/01/2022) Wat is de Alexander Techniek en waarvoor kan je het toepassen?
  Lees meer
 • Gamen bij kinderen en jongeren (18/01/2022) Wanneer wordt gamegedrag problematisch en hoe kan je als ouders een goede balans vinden voor het gamen bij je kinderen. Lees meer
 • Hoogsensitiviteit (HSP) (20/10/2021) Wat is hoogsensitief zijn en hoe kan ik weten of ik hoogsensitief ben. Lees meer
 • Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) (11/10/2021) Wat is EMDR en hoe werkt het. Lees meer
 • Tips voor meer zelfvertrouwen (29/09/2021) 7 tips om je zelfvertrouwen te versterken. Lees meer
 • Emotionally Focused Therapy (EFT) (27/09/2021) Lees hier meer over wat EFT is en waarom het zinvol kan zijn binnen relatietherapie. Lees meer
 • Gratis loopbaanbegeleiding in Antwerpen voor tijdelijk werklozen (04/05/2021) Stad Antwerpen maakt budget vrij voor gratis loopbaanbegeleiding voor tijdelijk werkzoekenden. Lees meer
 • 8 gratis psychologische sessies voor zelfstandigen (28/04/2021) Een zelfstandige (hoofdberoep, bijberoep) kan genieten van 8 volledig gratis sessies bij een erkend psycholoog die geregistreerd is voor dit project "Un pass dans l'impasse". Lees meer
 • Medisch schoonheidsspecialist bij IPO Antwerpen (27/04/2021) Nieuw - vanaf nu kan je terecht voor schoonheidsbehandelingen bij IPO Antwerpen, gericht op huidverbetering met wetenschappelijk onderbouwde producten van Medik8. Lees meer

Praktijk IPO: Locaties

IPO Deurne

Herentalsebaan 421A
2100 Antwerpen (Deurne)

IPO Willebroek

Nieuwstraat 22
2830 Willebroek 

IPO Kapellen

Antwerpsesteenweg 95
2950 Kapellen

IPO Antwerpen Centrum

Tabakvest 87
2000 Antwerpen