Tips voor meer zelfvertrouwen

Tips om het zelfvertrouwen te versterken

De manier waarop jij naar jezelf kijkt, heeft een grote invloed op jouw emoties, gedrag en gedachten. Zelfvertrouwen is de mening die we vormen over onszelf. Wanneer je een gezond zelfvertrouwen hebt, voel je je positief over jezelf en jouw leven. Het zorgt ervoor dat je beter kan omgaan met de struikelblokken in het leven.

Wanneer jouw zelfvertrouwen laag is, heb je de neiging om jezelf strenger te bekritiseren en stel je jezelf vaker in een negatief daglicht. Dit maakt ook dat je het gevoel krijgt niet goed om te kunnen gaan met de uitdagingen in het leven. Wanneer je negatief denkt over jezelf, laat je bepaalde kansen liggen uit onzekerheid.

De oorzaak van een laag zelfvertrouwen kan verschillend zijn. Vaak begint het al in onze kindertijd. Onze ouders, vrienden, leerkrachten, familie, de media, de maatschappij … sturen ons positieve en negatieve boodschappen over onszelf. Soms blijven de negatieve boodschappen ons langer bij. Het kan zijn dat jij het moeilijk vindt om die boodschappen los te laten.

Ook stress en uitdagende levensgebeurtenissen, zoals een ziekte of verlies, kunnen een negatief effect hebben op ons zelfvertrouwen. Sommige mensen zijn van nature geneigd om vaker negatief te denken of zetten heel hoge standaarden voor zichzelf. We merken dat ook dit het zelfvertrouwen beïnvloedt.
Een laag zelfvertrouwen kan op kort en langtermijn een negatieve impact hebben op ons mentaal welzijn, maar ook op lichamelijke klachten. Het is daarom heel belangrijk om een goede portie zelfvertrouwen op te bouwen om jezelf goed te voelen en volop te genieten van jezelf en jouw leven.

Gelukkig kunnen we heel wat doen om aan ons zelfvertrouwen te werken. Vooral in therapie leer je hiermee omgaan. Deze tips helpen je alvast op weg om je zelfverzekerder en sterker in je vel te voelen!

1. (H)erken jouw sterktes

Door vaak negatief te denken over jezelf, vergeet je waar je wel goed in bent. Ga opzoek naar jouw sterkte punten. Ga na waar jij vaak positieve boodschappen over krijgt van anderen (dit kunnen bepaalde skills zijn, maar ook karaktereigenschappen of looks) en sta hierbij stil. Vaak onderschatten we onszelf en kunnen we eigenlijk veel meer dan we denken!

2. Wees lief tegen jezelf

Zelfvertrouwen gaat gepaard met zelfcompassie. Jezelf met liefde en begrip behandelen wanneer je een fout maakt of eens faalt is hierbij belangrijk. Vaak hebben we veel begrip wanneer anderen eens vastlopen of een tegenslag meemaken, gun jezelf dat begrip en die compassie.

3. Vergelijk jezelf niet

“Comparison is the thief of joy”.

Iedereen bewandelt een ander pad in het leven. We houden allen van andere dingen, hebben andere levensgebeurtenissen meegemaakt en hebben allemaal een uniek verhaal. Het is dan ook logisch dat iedereen de dingen anders aanpakt en anders omgaat met gebeurtenissen.

Door te focussen op jouw eigen leven en de kleine overwinningen, word je meer bewust van jouw eigen krachtbronnen. Vergelijk jouw hoofdstuk 1 niet met hoofdstuk 10 van iemand anders, blijf vooral verder schrijven aan jouw eigen verhaal op jouw manier.

4. Bouw positieve relaties op

Sommige individuen laten ons slecht voelen door hun woorden en acties. Maak hen duidelijk hoe jij je daarbij voelt. Probeer positieve en gezonde banden op te bouwen met mensen die jou appreciëren en waarden.

5. Draag zorg voor jezelf

Het is moeilijk om je goed te voelen over jezelf wanneer ons hoofd en lichaam zich niet goed voelen. Zelfzorg is een belangrijk deel van het zelfvertrouwen. Doe dingen die je leuk vindt en je goed doen voelen, maak meer tijd voor jouw hobby's. Soms kan een simpele wandeling al enorm veel doen voor onze mentale rust. Een goede nachtrust, gebalanceerd dieet, en beweging zijn enkele componenten die deel uitmaken van een goede zelfzorg routine. Probeer ook tot rust te komen door even al het werk of school gerelateerde even aan de kant te zetten door bv. meditatie of een goed boek te lezen.

6. Doe aan positieve self-talk

Op een optimistische en positieve manier aan self-talk doen, bevordert zelfcompassie en doet je geloven in jezelf. Pessimistische gedachten zoals “ik kan dit niet” kunnen worden vervangen door “Ik kan het proberen”. Wanneer je een faalervaring meemaakt kan je zeggen tegen jezelf dat je er deze keer iets uit hebt geleerd en dat het volgende keer beter zal gaan i.p.v. jezelf te vertellen dat je “niets juist kan doen”. Praat tegen jezelf zoals je tegen jouw geliefde zou praten, steun jezelf zoals je hen zou steunen.

7. Geef jezelf een uitdaging

Een laag gevoel van zelfwaarde kan ervoor zorgen dat je veel dingen niet durft proberen uit faalangst of onzekerheid. Door jezelf kleine uitdagingen te geven, maak je succeservaringen mee die jouw gevoel van zelfwaarde vergroten. Het gaat hier om kleine oefeningen zoals bv. 1 keer jouw hand opsteken tijdens de les om iets te zeggen. Een ander voorbeeld is eens meegaan om iets te gaan drinken met jouw vrienden of collega’s. Door deze kleine uitdagingen te stellen voor jezelf leer je dat de gedachten die je hebt vaak niet overeenkomen met het doen van de activiteiten. Ook zal je ontdekken dat een beetje angstig zijn of eens een foutje maken niet zo erg zijn als je zelf denkt.

Boeken om je te helpen met jouw zelfvertrouwen

• Beter in je vel met self-care: 8 strategieën om de beste versie van jezelf te worden. Suzy Reading

• Vind jezelf: meer rust en ruimte in je leven. Suzy Greaves.    

Tips voor zelfvertrouwen te versterken
 • Schematherapie (05/12/2023): Wat is schematherapie en waarvoor kan het worden ingezet?
  Lees meer
 • Hartcoherentie (25/10/2023): Vanaf heden kan je ook terecht voor hartcoherentie training in praktijk IPO
  Lees meer
 • Post-Covid-19 (26/03/2023): Op verwijzing van de huisarts kan men een volledige terugbetaling krijgen voor een neuropsychologisch onderzoek bij last van cognitieve klachten. Ook heeft men recht op 10 psychologische sessies.
  Lees meer
 • Veren uit de hemel - Lydia De Win (10/10/2022): Met haar nieuw boek ‘Veren uit de hemel’ wilt ze licht schijnen op het verdriet dat gepaard gaat met hetverlies van een dierbaar huisdier.
  Lees meer
 • ACT: Acceptance en Commitment Therapy (29/08/2022) Wat is ACT en is het een effectieve therapievorm.
  Lees meer
 • Trajecten rond rouw en verlies (18/05/2022) meer informatie in dit artikel over rouw en verliescounseling.
  Lees meer
 • Seksuologie (27/01/2022) Wat is seksuologie en waarvoor kan je bij een seksuoloog terecht?
  Lees meer
 • Alexander Techniek (18/01/2022) Wat is de Alexander Techniek en waarvoor kan je het toepassen?
  Lees meer
 • Gamen bij kinderen en jongeren (18/01/2022) Wanneer wordt gamegedrag problematisch en hoe kan je als ouders een goede balans vinden voor het gamen bij je kinderen. Lees meer
 • Hoogsensitiviteit (HSP) (20/10/2021) Wat is hoogsensitief zijn en hoe kan ik weten of ik hoogsensitief ben. Lees meer
 • Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) (11/10/2021) Wat is EMDR en hoe werkt het. Lees meer
 • Tips voor meer zelfvertrouwen (29/09/2021) 7 tips om je zelfvertrouwen te versterken. Lees meer
 • Emotionally Focused Therapy (EFT) (27/09/2021) Lees hier meer over wat EFT is en waarom het zinvol kan zijn binnen relatietherapie. Lees meer
 • Gratis loopbaanbegeleiding in Antwerpen voor tijdelijk werklozen (04/05/2021) Stad Antwerpen maakt budget vrij voor gratis loopbaanbegeleiding voor tijdelijk werkzoekenden. Lees meer
 • 8 gratis psychologische sessies voor zelfstandigen (28/04/2021) Een zelfstandige (hoofdberoep, bijberoep) kan genieten van 8 volledig gratis sessies bij een erkend psycholoog die geregistreerd is voor dit project "Un pass dans l'impasse". Lees meer
 • Medisch schoonheidsspecialist bij IPO Antwerpen (27/04/2021) Nieuw - vanaf nu kan je terecht voor schoonheidsbehandelingen bij IPO Antwerpen, gericht op huidverbetering met wetenschappelijk onderbouwde producten van Medik8. Lees meer

Praktijk IPO: Locaties

IPO Deurne

Herentalsebaan 421A
2100 Antwerpen (Deurne)

IPO Willebroek

Nieuwstraat 22
2830 Willebroek 

IPO Kapellen

Antwerpsesteenweg 95
2950 Kapellen

IPO Antwerpen Centrum

Tabakvest 87
2000 Antwerpen